We leven in fascinerende tijden. Nog nooit woedde de war on talent zo hevig. Nog nooit was het aanbod aan professionele uitdagingen en mogelijkheden zo groot. En nog nooit was er tegelijkertijd zoveel aandacht voor de balans tussen leven en werken. En dat maakt het voor hedendaagse professionals almaar moeilijker om te achterhalen wat ze precies willen. Het aantal opties is zo groot, en er zijn zoveel factoren waarmee ze rekening moeten houden, dat almaar meer mensen zich afvragen welke professionele doelen ze nu eigenlijk willen bereiken …

 

Zie wat je wilt

Weten wat voor jou werkt, en je een aangename professionele situatie kunnen inbeelden, zijn belangrijk om ook daadwerkelijk te krijgen wat je wilt. Want hoe kun je de leidinggevende worden die je wilt zijn, als je je geen beeld kunt vormen van die persoon? Hoe kun je je droomjob vinden als je zelfs niet weet hoe die eruitziet? Hoe kun je de juiste nieuwe vaardigheden leren, beter leren omgaan met stress en verschillen, of je communicatie verbeteren, als je je professionele doelen niet helder ziet?

Kortom: hoe kun je ooit bereiken wat je wilt bereiken als je je zelfs geen beeld kunt vormen van je ideale situatie? Het antwoord? Niet.

Visualiseren = een ijzersterke tool

Ik gebruik in mijn begeleidingen en coaching vaak de kracht van visualisatie. Uit onderzoek blijkt dat je 10 procent onthoudt van wat je hoort, 20 procent van wat je leest, en 80 procent van wat je ziet. Succesvolle mensen vertellen vaak dat ze al lang voor ze succes hadden, wisten waar ze heen wilden met hun leven. Dat ze in hun verbeelding al duizend keer hun droom gerealiseerd hadden en het pad dat ze wilden bewandelen, al duizend keer bewandeld hadden. Visualiseren is dus een hele sterke tool om je professionele doelen te bereiken!

Inzichten en obstakels

Een doel stellen dat echt bij je past, doe je niet alleen met je hoofd. Het begint vaak met een gevoel. Een soort van weten. Soms is je doel meteen helder, soms duurt het even voordat je het duidelijk ziet. Als je visualiseert, betreed je het pad naar je gedroomde situatie. Je gaat letterlijk stappen zetten om je bestemming te bereiken en je hier en nu inleven in die gewenste situatie alsof ze al realiteit is. Zo kom je tot inzichten en worden eventuele obstakels op je pad heel duidelijk.

Een aanpak zoeken die bij je past

Tijdens mijn coaching ga ik samen met je aan de slag om je obstakels aan te pakken. Samen proberen we je doel te bereiken met een aanpak waar jij je comfortabel bij voelt en die past bij wie jij bent. Visualiseren speelt een belangrijke rol in dat proces, en blijkt elke keer weer een krachtige manier om je bestemming duidelijk te maken.

Door te visualiseren ontdek je onder meer:

  • wie je als leidinggevende wilt zijn
  • wat je wilt uitstralen
  • welke job perfect aansluit bij je persoonlijkheid, verwachtingen en wensen
  • welke talenten je hebt
  • hoe je kunt groeien naar de persoon die je wilt zijn

Bovendien blijf je ook voelen waar je het allemaal voor doet als je regelmatig je gewenste situatie visualiseert. Zo hou je jezelf gemotiveerd om ook in moeilijke momenten stappen te zetten.

Je toekomst visualiseren

De techniek van visualiseren die werkt om stress onder controle te houden, kun je ook toepassen om je toekomst helder te zien. Focus op wat je wilt, neem je bestemming mee in je eigen ontwikkelplan en je zult gemakkelijker je professionele doelen bereiken.

Concreet aan de slag: visualisatieoefening om te ontspannen

Ik sluit graag af met een concrete visualisatieoefening die je eens kunt uittesten voor jezelf.

Aangename, rustgevende beelden hebben een ontspannend effect op de mens. Rustgevende beelden oproepen is daarom een heel goede ontspanningsoefening. Je kunt immers niet gelijktijdig denken aan zaken die je stress bezorgen. Je gaat er als het ware even tussenuit met je gedachten …

Ga comfortabel zitten of liggen en focus op je ademhaling. Leg eventueel je hand op je buik. Als je inademt, voel je dat je buik omhoog komt. Als je uitademt, gaat hij weer naar beneden. Herhaal dat enkele keren. Beeld je vervolgens in dat je op zee bent en in een bootje zit dat dobbert op het water. Kijk naar het heldere water, luister naar de golven, voel de wind door je haar. Laat zo een kwartier lang al je zintuigen los. Voel, ruik, hoor, zie wat er gebeurt …

Welk scenario voor jou rustgevend werkt, is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien werkt de top van een berg voor jou beter dan de zee. Probeer verschillende scenario’s uit tot je vindt wat bij je past.

Uit de praktijk

Een tijdje geleden begeleidde ik iemand die erg veel last had van stress op de werkvloer. Vooral als ze naar teammeetings moest, piekte haar stressniveau. Door te visualiseren is zij erin geslaagd om een mentaal beeld te creëren dat spanning oplost en haar kalmeert. Ze had een foto van haar spinnende poes op haar bureau. Als ze daarnaar keek, kwam ze tot rust. Zo begon ze meer ontspannen aan de teammeetings. Liepen de discussies hoog op? Dan haalde ze zich het beeld van haar spinnende poes voor de geest. Zo kon ze haar emoties beheersen en haar kalmte bewaren.

Kortom: van zee tot berg of spinnende poes … ga op zoek naar wat voor jou het beste werkt. Veel succes!

Heb je hulp nodig om je professionele doelen te visualiseren? Neem dan gerust contact met mij op.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure