Persoonlijke excellentieDe basis van professioneel geluk is doen wat je graag doet en je talenten kunnen inzetten, daar ben ik van overtuigd. Daar stopt het wat mij betreft niet. Ik zie als coach bij mijn cliënten dat ook een goede work-life balance een noodzakelijke factor is om je gelukkig te voelen op alle vlakken in je leven. Pas als je die balans te pakken hebt, ben je op weg naar persoonlijke excellentie.

In mijn coachingpraktijk hoor ik almaar vaker dat die balans vinden tussen privé en werk gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom ging ik in mijn vorige blog dieper in op het bredere plaatje. Want een evenwicht vinden tussen je professionele en persoonlijke ambities is een complexer gegeven dan je aanvankelijk zou denken.

In deze blog geef ik je dan ook graag drie concrete tips voor een betere work-life balance en persoonlijke excellentie.

Heb je meer hulp nodig? Dan begeleid ik je natuurlijk graag tijdens een persoonlijke lifecoaching, loopbaanbegeleiding of bedrijfscoaching.

Betere work-life balance = groeiproces

Als coach met twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven hielp ik al heel wat mensen om hun persoonlijke doelstellingen te bereiken. Aan de basis liggen altijd deze drie stappen:

1. Maak van zelfzorg een prioriteit
In de hectiek van een werkdag vergeet je jezelf weleens. Plan tijdig rustmomenten in en hou je daar ook aan. Wie nooit tijd neemt om op adem te komen, holt zichzelf voorbij. Je kunt onmogelijk goed voor anderen zorgen en je job optimaal uitoefenen, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt. Regelmatig bewegen en gezond eten horen daar ook bij. Want zo versterk je je eigen fundamenten. Heb je last van een schuldgevoel als je jezelf ontspant? Onthoud dan dat je die ontspanning simpelweg nodig hebt als je optimaal wilt blijven functioneren en persoonlijk wilt excelleren.

2. Geef jezelf een boost met een planning
Een goed timemanagement helpt je om effectiever én efficiënter te werken. Ik raad je dus zeker aan om bewust stil te staan bij je planning en goed na te denken over wat je wanneer wilt/kunt doen. Let wel op deze valkuil: veel mensen die merken dat ze productiever werken, nemen vervolgens meer en meer werk aan. En daar zal je work-life balance dan opnieuw onder lijden. Overweeg om (een gedeelte van) de tijd die je wint door efficiënter te werken, aan jezelf cadeau te doen.

Sowieso is het een goed idee om ook je rust-, bewegings- en ontspanningsmomenten in te plannen. De boog kan niet altijd gespannen staan! Ik merk bij de mensen die ik begeleid dat ze in drukke periodes als eerste de activiteiten laten vallen die hun batterijen opladen. Waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dit kun je vermijden met een evenwichtige, doordachte planning.

3. Durf eens wat vaker je grenzen aan te geven
We laten ons voortdurend opeisen door onze omgeving. Ja, ik geloof best dat je veel vragen krijgt die je tijd én aandacht vergen. Zowel privé als professioneel. Maar het is niet omdat je de vragen krijgt, dat je erop moet ingaan. Jij trekt de grens van wat je doet of niet doet. Maak dat bespreekbaar en geef aan wat voor jou wel of niet mogelijk is. Kader waarom je een bepaalde taak niet op jou neemt en neem zo leiderschap over je eigen leven. ‘Nee’ durven zeggen – of in veel gevallen: leren zeggen – is een cruciale stap als je een betere work-life balance wilt.

Tot slot een ultieme, en misschien wel de belangrijkste tip: geef jezelf tijd. Zet je leven niet drastisch op zijn kop, maar ga voor kleine, subtiele veranderingen. Stap voor stap beweeg je zo in de juiste richting. Beschouw het als een groeiproces op weg naar je doel.

Streef je naar persoonlijke excellentie door een betere work-life balance? Neem gerust contact met me op als je wilt weten wat een coaching voor jou kan betekenen.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure