In mijn coachingpraktijk wordt het mij elke dag opnieuw duidelijk: het leven van heel wat mensen is vandaag één lange ratrace. Eentje waarin ze zich wel eens verliezen … en die ze zelf in stand houden. We leggen onszelf een almaar hogere snelheid op: we rennen van het werk, naar de winkel, naar huis, rijden de kinderen naar de duizend-en-een activiteiten waarvan we hen willen laten proeven …

We willen zoveel doen en zoveel beleven, en stellen onszelf daarbij almaar ambitieuzere doelen. Een beetje wandelen of fietsen vinden we niet genoeg, we gaan meteen voor een marathon of een beklimming van de Col du Galibier. We willen daarbij ook nog elk facet van ons leven delen op sociale media en vooral niets missen van wat er rond ons gebeurt. En in al die drukte vergeten we onszelf. We hebben we geen tijd en energie meer voor een beetje me-time.

Waar is de balans?

Ik hoor dan ook vaak tijdens mijn coaching dat de work-life balance volledig zoek is, hoewel zowat alle mensen die ik begeleid het met mij eens zijn dat er naast het werk en het huishouden nog voldoende tijd zou moeten over zijn voor andere zaken. Maar waarom creëren ze die tijd dan niet? Waarom zetten ze geen gerichte stappen naar meer balans?

De oplossing ligt natuurlijk niet buiten onszelf, maar wel in onszelf. We moeten bewust stilstaan bij het leven dat we willen leiden en bij de hoge verwachtingen die we onszelf opleggen. De balans komt er alleen als we er zelf voor kiezen.

Ingeworteld in ons denken en doen

Wel, er is natuurlijk geen sprake van onwil. Bepaalde denk- en gedragspatronen zitten nu eenmaal zo sterk ingeworteld, dat je nog maar met moeite een zicht krijgt op welke opties er allemaal zijn. Daarom begeleid ik tijdens zowel lifecoaching en loopbaanbegeleiding als bedrijfscoaching mensen bewust naar een beter evenwicht. Voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving.

En die balans is voor iedereen anders. De ene kan gemakkelijk een lange dag vol deadlines aan en heeft ’s avonds minder behoefte aan een druk sociaal leven. De andere wil een rustigere job waarbij hij op tijd naar huis kan, zodat hij kan sporten of afspreken met een vriend of vriendin.

Kortom: er bestaat geen kant-en-klaar traject. Je zult een goed evenwicht moeten vinden voor jezelf. En een tempo dat bij jou past. In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om het grotere geheel te zien voor je concreet aan de slag gaat.

Een betere work-life balance bereiken? Eerst even afstand nemen!

Wanneer mensen bij me aankloppen omdat ze het gevoel hebben dat de balans zoek is, stemt me dat eerst en vooral tevreden. Want dat betekent dat er al een behoorlijk stuk zelfreflectie gebeurd is. En de conclusie dat het zo niet langer verder kan, is er al. Dat is een eerste belangrijke stap.

Vervolgens zijn deze stappen belangrijk:

1. Verduidelijk je prioriteiten
Breng je waarden en prioriteiten voor jezelf in kaart. Wil je carrière maken en maakt dat je gelukkig? Accepteer dan dat dat een bewuste keuze is. Zodra die keuze begint te wringen, sta er dan even bij stil en kijk wat voor jou in deze nieuwe levensfase belangrijk is. Wees daarbij vooral heel eerlijk met jezelf. Het heeft geen zin om jezelf voor te liegen dat je tevreden bent met die hectische dagen en daardoor weinig tijd overhoudt voor je gezin, als dat niet het geval is.

2. Visualiseer je eigen leven
Door te visualiseren word je je bewust van je huidige situatie én van de situatie waar je naartoe wilt. Hoe ziet voor jou het ideale leven eruit op het vlak van work-life balance? Teken het uit, maar hou het wel realistisch en haalbaar. Een job als zelfstandige is niet evident als je vooral heel veel vakantie wilt nemen, veel tijd wilt doorbrengen met vrienden én jaarlijks een marathon wilt lopen. Sommige jobs vragen gewoonweg veel energie. Kijk of dat strookt met jouw eigen waarden en breng in kaart of er een kloof is met je ideale leven.

3. Onderneem consistent actie om de kloof te dichten
In elke situatie zijn er meerdere opties. Je hoeft ook niet meteen een (drastische) keuze te maken om de kloof tussen de realiteit en je ideale leven te dichten. Plan wat nu, op korte termijn én op lange termijn haalbaar is. Op het werk kan een goed gesprek met je leidinggevende soms al heel wat zaken opklaren en je aanzetten tot bewustere keuzes: kies je voor een andere afdeling binnen het bedrijf of ga je je omscholen, bijvoorbeeld? Of verander je misschien beter van job? Je hebt altijd een keuze en die ligt in je eigen handen.

Zie je toch het bos door de bomen niet meer? Een ervaren coach zet je weer op de juiste weg. Met als eindbestemming: een groter geluksgevoel en meer rust in je leven, dankzij een betere work-life balance, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Streef je naar een betere work-life balance? Met lifecoaching krijg je meer rust en voldoening in je leven. Neem gerust contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure