goed leiderschapPeter is manager en lid van het managementteam in een groot productie- en distributiebedrijf. Hij is 55 jaar en heeft dus al heel wat watertjes doorzwommen. Toch bevond hij zich plots in een situatie die hem zorgen baarde: een zeer hoge werkdruk, weinig gehoor bij het management en minder tevreden teamleden. Als hij er nu op terugkijkt, zag hij zichzelf als een hardwerkende Don Quichot die langzaam maar zeker op een burn-out afstevende. Hij trok aan de alarmbel, ook binnen de organisatie. In Rike van Cygnus Coaching zocht en vond hij de ideale coach om hem te begeleiden bij stressmanagement en goed leiderschap.

Hoge werkdruk

Peter: “Ik werk nu een tiental jaar in deze functie, in een bedrijf met een sterke hiërarchische structuur. Eerlijk? Ik zie het liever anders. In het verleden was ik aan de slag bij bedrijven met een platte structuur. Dat verloopt toch iets vlotter. Maar goed, hier is het zo niet. Bovendien moesten mijn team en ik het hoofd bieden aan ambitieuze projecten met zeer strakke deadlines. Ik ben iemand die snel zegt wat hij denkt. Mijn potje kookte dus wel eens over. Ik besefte dat ik een manier moest vinden om dit een plaats te geven.”

Klankbord

“Ik besloot de koe bij de hoorns te vatten. Na een voortraject bij een externe preventiedienst ging ik op zoek naar een coach. Iemand die me kon helpen met enerzijds mijn stressniveau en anderzijds de aansturing van mijn team. Mijn zoektocht naar een ervaren consulente bracht me bij Rike van Cygnus Coaching. Een voltreffer! Zij was het luisterende oor dat ik nodig had, mijn klankbord. Ze kwam net op tijd.”

Pragmatisch stappenplan

“Samen stelden we een pragmatisch stappenplan op. En dat op basis van altijd terugkerende items: wat zijn mijn prioriteiten op het werk, hoe laat ik druk van de ketel en vooral ook: hoe laat ik los wat ik niet kan veranderen? Allemaal vragen die we tijdens het traject uitvoerig bespraken. Al tijdens het traject paste ik trouwens mijn way of life aan, zowel op het werk als thuis. Ik sloeg geen lunchpauzes meer over, ik paste mijn voeding aan en ging weer wat meer sporten. In die beginperiode was Rike de stok achter de deur. Dankzij haar opvolging groeiden deze ogenschijnlijk kleine veranderingen uit tot een automatisme.”

Work hard and have fun

“Stilaan kreeg ik meer rust in mijn leven en kon ik ook mijn werk in perspectief plaatsen. De aard van het beestje verander je niet. Ik wil nog altijd stenen verleggen in de rivier. Maar ik besef nu dat ik soms wat meer afstand moet nemen van situaties die ik toch niet kan veranderen, zodat ik mijn hoofd niet gek laat maken. De aansturing van mijn team, daar steek ik nu nog meer energie in en daar haal ik ook mijn voldoening uit. Work hard and have fun, dat is mijn motto. Mijn team en ik, dat zit goed.”

Aandacht voor human capital

“Wandelen met de hond, push-ups, meditatieoefeningen: dat zijn nu vaste rituelen in mijn leven. Ik ben in shape, zowel mentaal als fysiek. En dat maakt me weerbaar. Ik blijf binnen de organisatie strijden voor meer aandacht voor human capital. Zo heb ik samen met Rike na afloop van het traject een evaluatiegesprek gevoerd met onze CEO en hr-directeur. Een heel open en direct gesprek.”

Levenswijsheid

“Rike is een uitstekende coach. Een slimme vrouw met veel levenswijsheid. Via de gesprekken verwerf je inzichten en draag je zelf oplossingen aan. Weet je wat je moet doen als je een schip wilt bouwen? Je kunt je team hout geven en hen opdragen om het schip te bouwen. Maar veel beter is dat je hen laat verlangen naar de eindeloze zee.”

Vind jij net als Peter aandacht voor human capital in je bedrijf essentieel en wil je investeren in goed leiderschap? Haal dan het beste uit jezelf met de executive coaching bij Cygnus Coaching. Neem vrijblijvend contact op met Rike Weltjens.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure