Het blijft een vreemd fenomeen: het einde van het jaar nadert en plots ligt er een deadline voor ons die we met z’n allen heel serieus nemen. Want in het nieuwe jaar gaan we het allemaal beter doen: de ene stopt met roken, de andere gaat meer sporten, nog iemand gaat in 2017 voor een betere work-life balance. Beloofd! Maar tot 1 januari doen we nog even zot: goed eten en drinken, weinig nachtrust nemen en die laatste deadlines op het werk halen.

Ruim 2016 op

Heb je er al ooit bij stilgestaan dat er eigenlijk alleen maar een kalenderblaadje omgedraaid wordt? En dat je ook vandaag al aan jezelf kunt werken? Voor jezelf? Nee, ik ben niet tegen nieuwjaarsfestiviteiten, en al zeker niet tegen goede voornemens. Misschien is het zelfs een goed principe, het voorbije jaar laten voor wat het is, en vol goede moed het nieuwe jaar aanvatten. Laat 2017 maar komen! Maar ruim eerst 2016 op. Laat de stress achter je. Daar kun je beter nu al aan beginnen met een grote stressopruimactie. Ik bied je graag een stappenplan aan om te ontstressen.

In vijf stappen naar een stressvrijer leven

Stap 1: kijk in je hoofd

We ‘moeten’ de hele tijd zoveel: stemmetjes in ons hoofd leiden ons leven. Het huis moet schoon zijn, je moet je collega nog helpen, je project moet op tijd klaar zijn, je moet nog met die en die vrienden afspreken … Het resultaat? Chaos in je hoofd! Je kunt niet alles tegelijk doen, dus krijg je stress. Want we spelen vaak onze eigen rechter en leggen de lat hoog. Die eindeloze lijst met to do’s die je de hele dag meesleept, kost veel energie. Maak daarom een mindmap en verdeel je hersenspinsels in tweeën: wat geeft jou energie en wat vreet energie? Sta daar eens bewust bij stil.

Stap 2: kies voor jezelf

Veel van je gedachtegangen zijn als het ware geprogrammeerd. Je krijgt waarden en normen van bij je geboorte mee. Gewoontes en opvattingen ontwikkelen zich door de jaren. En die roesten vast in je hoofd. Doe dat blik in je hoofd eens open en kijk of alles nog past met de persoon die je nu bent. Poets je iedere vrijdag de ramen, omdat je mama dat ook zo deed? Verwacht je baas dat je iedere dag overwerkt en doe je dat nu automatisch uit jezelf? Wil je dochter alleen maar verse soep, en sta je dus elk weekend anderhalf uur achter het fornuis? Durf dat blik van routines eens door elkaar te schudden en ruim op. Kies voor jezelf!

Stap 3: durf nee te zeggen

Een van de belangrijkste oorzaken van stress is dat je alles wilt doen wat de stemmetjes jou influisteren. Je hebt een hele lange ‘moeten’-lijst. Maar vind je ook alles even belangrijk? Kun je ‘nee’ zeggen en voor jezelf kiezen? Een hele moeilijke stap, dat merk ik elke dag in mijn praktijk. Toch is het voor je gemoedsrust erg belangrijk om bewust afwegingen te maken en prioriteiten te stellen. Geen paniek, de meeste mensen zullen je duidelijkheid wel appreciëren!

Stap 4: maak concrete plannen

Je bent al ver: je hebt orde gebracht in je hoofd. Kijk nu eens naar de toekomst. Want het komt erop aan om stress te vermijden én energie op te doen. In stap één heb je ontdekt wat jou energie geeft. Is dat bijvoorbeeld met de hond wandelen? Zeg dan niet ‘ik ga in het nieuwe jaar meer met de hond wandelen’. Maar wel ‘ik ga vanaf 2 januari op maandag, woensdag en zondag na het avondeten een uur met de hond wandelen.’ Maak het zo concreet en realistisch mogelijk.

Stap 5: ontspan je

Februari 2017. De druk neemt weer toe. Het dagelijkse leven haalt je weer in, ondanks je goede voornemens. Weet dat dat normaal is. Ga even terug naar stap 1 en bouw op. Doe dat voor jezelf. Ik raad je ook ontspanningsoefeningen aan. Zonder je even af en kom tot jezelf. Sluit de stress even buiten en adem diep en bewust in en uit.

Besef ook dat niet alle stress negatief is. Positieve stress kan zelfs een meerwaarde zijn in je leven, zoals ik beschreven heb in mijn blog ‘Haal je voordeel uit positief omgaan met stress’.

Zet deze vijf stappen naar een stressvrijer leven zeker nog op je lijstje van goede voornemens voor 2017. Doe het voor je het kalenderblaadje omdraait. Ik ben ervan overtuigd dat het je zal goeddoen. En als je toch hulp nodig hebt in 2017, dan ben ik er voor je. Ik wens je alvast een warm eindejaar, en een zorgeloos en inspirerend 2017!

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure