Herman werkt al bijna dertig jaar voor dezelfde werkgever en doet dat met hart en ziel. Hij startte onderaan de ladder en groeide door tot een functie met veel verantwoordelijkheid. Herman is iemand die het beste van zichzelf geeft, ook als de druk eigenlijk te groot wordt. En dat gebeurde een tijdje geleden … Zijn bedrijf deed het ontzettend goed en de projecten stroomden binnen, maar dat vertaalde zich niet in extra personeel. Integendeel, Herman werkte voor drie. Hij raakte oververmoeid en kreeg verschillende fysieke klachten. Een hele reeks medische onderzoeken kon geen oorzaak aanduiden. Op dat moment sprak zijn huisarts over burn-out. Via de medische dienst op het werk werd hij in contact gebracht met een stress- en burn-outcoach. Het doel: opnieuw de werkvreugde vinden die hij vroeger had.

Niet thuisblijven

Herman: “Ik doe mijn job ontzettend graag, maar de werkdruk was op een bepaald moment niet meer te houden. Ik engageerde me in almaar meer projecten en zei overal ja op. Na een tijdje beschouwden mensen dat als normaal. Maar ik merkte dat ik het steeds lastiger kreeg om me te concentreren en om mijn werk af te krijgen. Daar voelde ik me dan ook nog eens schuldig over. Enkele jaren geleden begonnen de eerste fysieke klachten: constante vermoeidheid, hartritmestoornissen en enorme hoofdpijn. De daaropvolgende maanden liep ik van de dokter en de cardioloog naar de neuroloog en het slaapcentrum. Van het ene onderzoek naar het andere, want ik was ervan overtuigd dat er een medische oorzaak was. Maar niets kon mijn klachten verklaren. Integendeel, uit de onderzoeken bleek dat ik zo gezond was als een vis. Het was mijn huisdokter die toen voor het eerst sprak over burn-out. Hij schreef me een aantal weken ziekteverlof voor, maar dat wilde ik niet. Wat zou ik thuis doen? Ik had ook geen back-up op het werk, dus het zou de workload alleen maar erger maken als ik na die weken zou terugkeren. Dus bleef ik aan de slag.”

Sceptische houding

“Toevallig kregen we in die periode een presentatie van de medische dienst over burn-out. Het was alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen, maar ik sprak er niet over tegen mijn collega’s. Voor mij was het heel duidelijk dat ik iets moest veranderen. Via de medische dienst kwam ik in contact met stress- en burn-outcoach Rike. Ik geef toe dat ik eerst mijn twijfels had. Vanuit mijn wetenschappelijke opleiding bekijk ik alles heel beredeneerd en feitelijk, dus ik zag niet meteen in wat stress- en burn-outcoaching kon veranderen aan mijn problemen.”

Werken aan mezelf

“Maar ik merkte al snel dat die sceptische houding onnodig was. Rike kon snel de vinger op de wond leggen en detecteren waaraan ik moest werken. En dat was in de eerste plaats aan mezelf. Met oefeningen en ademhalingstechnieken leerde ze me om los te laten. Na een aantal sessies voelde ik al verbetering. De fysieke klachten verdwenen natuurlijk niet zomaar. Blijven functioneren op het werk was niet gemakkelijk, maar ik voelde dat het elke dag een beetje beter ging. Waar ik begin dit jaar startte met 2 op 10 op het vlak van werkvreugde, evolueerde dat al snel naar 7 op 10.”

Stappen zetten op het werk

“Rike liet me inzien dat ik ook op het werk een aantal stappen kon zetten. Gelukkig stond mijn werkgever daarvoor open. Jarenlang heb ik gevraagd naar extra ondersteuning en die kwam er nu. En er is ondertussen iemand die een aantal zaken overneemt als ik er niet ben. Dus geen 300 mails met evenveel to do’s meer, telkens als ik terugkeer uit vakantie. Wat een opluchting! Daarnaast bespreek ik tweewekelijks de prioriteiten met mijn baas. Dat geeft rust, omdat het op die manier gemakkelijker voor mij is om niet overal meteen ja op te zeggen. Naast mijn persoonlijke evolutie werd er dus structureel iets verbeterd op het werk. Om te vermijden dat ik mijn werk te veel mee naar huis zou nemen – want de aard van het beestje verander je niet zomaar – leerde Rike me om belangrijke to do’s neer te schrijven voor de volgende dag. Zo kan ik ze loslaten en dat geeft ontzettend veel rust in mijn hoofd.”

Opnieuw genieten

Dankzij Rikes hulp en de verbeteringen op het werk kan ik weer ten volle genieten van mijn job en mijn privéleven. Ik ben opnieuw 100 procent gelukkig in mijn job, zoals het hoort. Daarnaast heeft het traject me geleerd waar mijn grenzen zijn en hoe ik die kan bewaken. Deze curatieve stress- en burn-outcoaching was een ongelooflijk cadeau: ik zou het iedereen aanraden die in dezelfde situatie zit.”

 

Meer weten over stress- en burn-outcoaching bij Cygnus Coaching? Neem dan gerust contact op.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure