stress in je team Een van de grootste professionele uitdagingen van werkgevers en leidinggevenden vandaag? De workload van de mensen in hun bedrijf beheersbaar houden en stress in hun team voorkomen. Want almaar meer medewerkers vallen uit als gevolg van stress.

Begrijp me niet verkeerd: stress in je team is niet per definitie slecht. Gezonde stress is zelfs goed. Want die heb je nodig om resultaten neer te zetten en te groeien als individu, team én onderneming. Niet elke vorm van stress is dus ongezond. Maar elke ongezonde vorm van stress heeft wel een negatieve impact op de organisatie.


Trop
is te veel

Wordt een medewerker te lang aan hoge stress blootgesteld? Dan raakt hij uit balans. Dat is zoals een elastiekje dat je maar blijft uitrekken. Op een bepaald moment knapt het. In de periode die aan dat knappen voorafgaat, merk je dat je medewerker verandert. Hij heeft minder of geen energie en is niet meer zo vrolijk als vroeger. Worst case? Hij haakt helemaal af of wordt ziek …

Symptomen van stress herkennen

Stress herkennen is niet altijd gemakkelijk. Maar er zijn fysieke, sociale, emotionele en mentale aanwijzingen dat iemand last heeft van stress. Als leidinggevende moet je alert zijn wanneer een medewerker:

  • vaak klaagt over hoofd-, rug- of nekpijn, of hartkloppingen
  • er vaak heel vermoeid uitziet
  • prikkelbaar of onverschillig reageert
  • overdreven cynisch is
  • vaak boos is zonder aanwijsbare reden
  • last heeft van concentratieproblemen

Als leidinggevende is het belangrijk dat je je medewerkers kent en aandacht hebt voor hun stressgevoelige punten. Als je weet wat iemand belangrijk vindt en wat hem energie geeft, dan kun je daar gericht op inspelen. Communicatie staat daarbij centraal. Merk je dat een medewerker het moeilijk heeft? Maak dat dan bespreekbaar. Zo kunnen jullie samen tot oplossingen komen.

Bewaak je eigen grenzen en die van je organisatie

Wees je bewust van je eigen grenzen én die van je onderneming. Bepaalde zaken zoals een snelle groei of een reorganisatie kun je als leidinggevende nu eenmaal niet altijd beïnvloeden of veranderen. Dat moet je aanvaarden. Ook hier staat communicatie centraal. Jij kunt zelf ook niet méér hooi op je overvolle vork nemen om zo je medewerker te ontlasten.

De rol van de collega’s

Stress in je team voorkomen, herkennen en beheersen is een gedeelde verantwoordelijkheid. En die kun je bevorderen door van open communicatie de norm te maken in je team. Het is ook belangrijk dat andere medewerkers stilstaan bij eventuele veranderingen die ze opmerken bij een collega. Zodra ze zien dat er iets misloopt, doen ze er goed aan om hun collega daarover aan te spreken op een niet-confronterende manier. Merken ze dat hij niet vatbaar is voor hun betrokkenheid? Dan zou de stap naar jou, hun leidinggevende, spontaan gezet moeten worden. Wanneer collega’s onderling verantwoordelijkheid opnemen voor elkaar wordt het team sterker en is het beter gewapend tegen stress.

Voorkomen is beter

Preventief actie nemen tegen stress is heel belangrijk. Creëer een veilige omgeving waarin stress bespreekbaar is. Zorg voor een open sfeer waarin iedereen betrokken is en zijn energie optimaal kan benutten. Maak bijvoorbeeld regelmatig tijd voor een teamactiviteit. Dat hoeft niet telkens een volledige dag buiten het bedrijf te zijn. Een gezamenlijke lunch of een wandeling met alle collega’s kan ook. Want zo breng je je team letterlijk in beweging en bewegen is een goede remedie tegen stress. Je investeert zo in de veerkracht en resultaatgerichtheid van je team.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als coach heb ik hem begeleid om dit op een positieve manier bespreekbaar te maken met zijn leidinggevende én zijn team. De leidinggevende was zich wel bewust van het takenpakket en de grote verantwoordelijkheid, maar niet van de druk die dat creëerde.

Het resultaat van de coaching? De medewerker heeft nu een back-up en zijn takenpakket is anders ingevuld. Zijn openheid heeft niet alleen de last van zijn schouders gehaald, maar ook andere problemen binnen het team bespreekbaar gemaakt. Het team heeft oplossingen gevonden en werkt daardoor nog beter samen.

Wil jij jezelf, een medewerker of je team laten coachen en zo stress voorkomen? Neem dan gerust contact met mij op.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure