Digitalisering. Jobhoppers. Zelfbewuste werknemers. De werkvloer was nog nooit zo dynamisch. Het gevolg? De traditionele manier van leidinggeven met een alwetende leider werkt niet meer. Werknemers willen autonomie en verantwoordelijkheid. Ze verwachten van hun baas dat hij of zij verbindt, inspireert, motiveert, faciliteert en innoveert en hen coacht naar een succesvollere carrière.

Torenhoge verwachtingen van leiders

Leidinggevenden moeten flexibel zijn. Ze moeten de vaardigheid hebben om hun medewerkers te ondersteunen in hun zelfleiderschap, ze moeten optimale werkomstandigheden creëren, het beste uit hun mensen halen, voortdurend met hen in interactie gaan en richting geven in een almaar veranderende omgeving. Allemaal met het doel om de productiviteit, betrokkenheid en creativiteit te stimuleren.

De verwachtingen zijn met andere woorden torenhoog. Een leider moet over heel wat kwaliteiten beschikken: een positieve mindset en een duidelijke visie hebben, openstaan voor vernieuwing en stabiel, integer en respectvol zijn. Want volgens een onderzoek van Harvard Business Review verhoogt respect de betrokkenheid van een medewerker met wel 55 procent.

Kortom: leidinggeven is een hele uitdaging geworden. Het is dus niet verwonderlijk dat veel leiders lijden.

Een voorbeeld uit de praktijk

Ik coach momenteel een leidinggevende met 25 jaar ervaring. Hij ervoer een toenemende werkdruk en botste regelmatig met de directie. Want die bleef hangen in de oude cultuur en verwachtte (te) veel. Bovendien kreeg hij te maken met veelvuldige wissels binnen zijn team. Geen wonder dat het hem soms wat te veel werd. Zijn job vroeg veel energie en hij twijfelde of hij nog wilde blijven werken onder die omstandigheden en in hetzelfde bedrijf.

Coaching heeft voor hem duidelijk gemaakt dat hij niet wil verliezen wat hij heeft opgebouwd. Maar hij wil wel meer autonomie en respect van de directie, een zelfsturend team en een betere work-life balance. Omdat hij anderen niet kan veranderen, richten we de aandacht op hem. Hij krijgt inzicht in zijn beperkende overtuigingen, zijn waarden en zijn gedrag. Door zijn overtuigingen anders te kaderen, komt zijn mindset in beweging. Hij leert om meer, duidelijker en respectvoller te communiceren over zijn visie, verantwoordelijkheden, mogelijkheden en verwachtingen. Leren omgaan met moeilijke onverwachte situaties hoort daar ook bij. Op deze manier bouwt hij een betere relatie met de directie op én maakt hij zijn team zelfsturender.

Bewuste stappen naar persoonlijke groei

Stap voor stap zie ik deze man groeien.

  • Hij ontwikkelde een strategie die voor hem werkt.
  • Hij begint nu met een positieve mindset aan elke werkdag.
  • Hij bouwt dagelijks een rustmoment en korte meditatiesessies in.
  • Hij neemt ’s middags tijd om te lunchen en informeel met zijn medewerkers te praten.
  • Hij heeft met zijn team regels afgesproken en duidelijk gesteld wat hij als leidinggevende verwacht van zijn medewerkers en wat zij van hem mogen verwachten.
  • Hij heeft de mensen in zijn team gevraagd wat zij belangrijk vinden.
  • Hij gaat regelmatig langs bij de directie voor een face-to-facegesprek waarin hij zijn bezorgdheden bespreekbaar maakt.

Deze aanpak werkt voor hem. Hij heeft de energie en de wil gevonden om in dezelfde functie en in hetzelfde bedrijf verder te gaan en voelt het respect van de directie en zijn team groeien. Leiden is voor hem dan ook niet langer lijden.

Herken jij deze situatie? Is leiden voor jou soms ook lijden? Neem dan gerust contact met mij op, zodat je kunt ontdekken hoe ik jou met efficiënte coaching kan helpen.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure