“Sommige mensen zien problemen en vragen waarom.
Ik droom dromen en vraag waarom niet.”
(Robert F. Kennedy)
Ik ben een echte fan van dit citaat. Er zit zoveel waarheid in! We komen allemaal problemen tegen in ons leven. Daar kies je niet voor, het overkomt je en maakt deel uit van je mens-zijn. Maar hoe je een probleem benadert, is wél je persoonlijke keuze. Je kunt (blijven) focussen op het probleem … of je kunt geloven in de kracht van oplossingsgericht werken en denken. Dan werk je naar een oplossing toe. Een keuze die een grote impact heeft op het resultaat.
Samen op pad
Tijdens mijn coaching kom ik uiteraard regelmatig mensen tegen met een probleem. Ze hebben een moeilijke relatie met een collega of leidinggevende, hebben last van stress of zitten vast in hun job. Eerst laat ik hen over hun probleem vertellen, maar daarna bewandel ik samen met hen het pad van oplossingsgericht werken en denken.
Aandacht doet groeien
Mijn coaching focust op oplossingen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Richt je je aandacht op het probleem? Dan zal dat groeien, waardoor de kans op een oplossing verkleint. Ik geef liever aandacht aan de kracht van oplossingsgericht werken en denken om zo tot een goede oplossing te komen en verandering te realiseren.
Wetenschappelijke verklaring
Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat probleemoplossend of oplossingsgericht denken andere delen in je hersenen activeert.
Focus je op het probleem? Dan is de kans groot dat je limbische systeem in werking treedt. Dat systeem weerspiegelt je emotionele relatie met mensen, gebeurtenissen, objecten en je gedachten en zorgt voor ruis in je hersenen. Het resultaat? Je vindt moeilijker een oplossing.
Kies je ervoor om oplossingsgericht te werken en denken? Dan focus je op de toekomst en de big picture. Daardoor maak je minder ruis aan, zodat mogelijke oplossingen alle ruimte krijgen om naar boven te komen.
In de praktijk
Heb je een probleem met je leidinggevende? Dan kun je blijven focussen op hoe vreselijk of onbekwaam je hem of haar vindt. Het gevolg? Je voelt je gefrustreerd, boos of misschien zelfs onzeker. En die gevoelens staan een oplossing in de weg.
Richt je je aandacht daarentegen op de mogelijkheden en focus je op hoe je met de situatie kunt omgaan en kunt komen tot een oplossing die goed aanvoelt en bij je past? Dan zul je sneller en op een positieve en krachtige manier de gewenste verandering realiseren.
De essentie van oplossingsgericht werken
De kern van oplossingsgericht werken en denken is focussen op:
- de gewenste situatie en de toekomst
- bereikte successen
- competenties en mogelijkheden
- stap voor stap vooruitgang boeken
- meer doen wat goed en beter werkt
- de momenten waarop het probleem zich niet of minder voordoet en analyseren wat er dan anders is
Oplossingsgericht werken: plan van aanpak
1. Onderken het probleem
Wat is het probleem en hoe heb je er last van?
2. Definieer de gewenste toestand
Waar bevind je je op een schaal van 1 tot 10 (10 = de ideale situatie, 1 = de slechtst mogelijke situatie). Waar sta je nu? Wanneer stond je hoger?
3. Bekijk eerdere successen
Wat heb je al bereikt? Wat is er al?
4. Analyseer eerdere successen
Identificeer en analyseer waar en wanneer de gewenste situatie al plaatsgevonden heeft. Wat maakte succes mogelijk? Wat heb je daarvoor gedaan?
5. Zet één stapje vooruit
Een eerste stap is een experiment om een brug te bouwen tussen successen van het verleden en de toekomst.
6. Monitor de vooruitgang
Wat gaat al beter? Als je je bewust wordt van de vooruitgang, krijgt je vertrouwen een boost. En dat vergroot je kansen om je doel te bereiken.
Heb je hulp nodig om oplossingsgericht te werken en te denken, en zo krachtig verandering te realiseren? Neem dan gerust contact met mij op.
Commentaires récents