Ik kan mezelf toch niet veranderen.
Ik ben wie ik ben.
Gewoontes kun je niet afleren.
Uitspraken die ik regelmatig hoor in mijn coachingsessies en in het dagelijkse leven. Wel, ze blijken helemaal niet te kloppen! Je hersenen hebben wél het vermogen om te veranderen. Dus jij ook. En dat is binnen mijn vakdomein vooral interessant op het vlak van stressmanagement.
Stress hoort erbij, maar niet te veel
Stress maakt deel uit van ons leven. Elke dag opnieuw. Op het werk, maar ook in de familiale sfeer staat de boog meer dan eens gespannen. Met stress tot gevolg. Gelukkig is die stress niet altijd negatief: hij houdt ons alert. Maar als de gespannen situatie te lang aanhoudt, wordt het ongezond. Als stress- en burn-outcoach zie ik de gevolgen daarvan keer op keer in mijn praktijk.
Duurzaam leren omgaan met stress
Het klinkt misschien als een cliché, maar de uitspraak klopt wel: voorkomen is beter dan genezen. Al is dat meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan. We denken vaak dat we de stress nog wel aankunnen, totdat hij ons velt. Daarom leer ik mijn coachees om hun stressniveau te beheersen in plaats van dat het hen beheerst. In deze blog leg ik uit hoe je kunt omgaan met stress door je gedrag duurzaam te veranderen. Je hersenen spelen een cruciale rol in dat proces.
Hersenen in de hoofdrol
Om te weten welke rol onze hersenen spelen in stressmanagement, is het belangrijk om te onderzoeken hoe die (soms rare) kronkels in ons hoofd precies werken. Ons brein bezit miljarden zenuwcellen die in verbinding staan met elkaar. Deze verbindingen zorgen ervoor dat we nieuwe dingen kunnen leren. Vroeger dachten wetenschappers dat die communicatie in onze hersenen vooral in de kindertijd ontstond en dat de intensiteit ervan afnam tijdens het ouderdomsproces. Het logische gevolg? Ouder worden betekende volgens die theorie dat we almaar moeilijker nieuwe dingen konden leren.
Levenslang leren
Nieuw onderzoek toont echter aan dat er op elke leeftijd nieuwe verbindingen gevormd worden. En dat levenslang leren dus absoluut mogelijk is. Dat komt door de neurale plasticiteit van onze hersenen of de vaardigheid om te veranderen en zich aan te passen aan de omgeving. Met andere woorden: het is wel degelijk mogelijk om je gewoontes en attitudes bij te sturen en je gedrag te veranderen. Ook goed om te weten voor andere domeinen dan stress. 😉
Stressmanagement is een leerproces in je hersenen
Ons brein is geen brok statische hersencellen die afsterven naarmate we ouder worden. Integendeel, hersendelen die we intens gebruiken, groeien zelfs. Onze hersenen doen zo aan zelfvernieuwing. Dat betekent dat de ontwikkeling van nieuwe zenuwbanen de reactie op een stressvolle situatie kan verbeteren en ervoor kan zorgen dat je nieuwe vaardigheden en gewoontes aanleert. Kortom: je kunt je brein leren om met stress om te gaan.
Slaap, brein, slaap
Daarbij is het heel belangrijk om je hersenen goed te ‘verzorgen’. Naast de bewezen resultaten van beweging en gezonde voeding is slaap heel belangrijk voor ons brein. Een goede nachtrust blijkt zelfs cruciaal volgens het wetenschappelijke tijdschrift Science. Want tijdens het slaapproces vindt er een grote ‘opruiming’ plaats in onze hersenen. Afvalstoffen worden als het ware weggewassen terwijl we slapen. En overdag kan dat niet, want dan moet ons brein te veel werken. Opruimen en werken gaan niet samen.
Nieuwe gewoontes aanleren is een groeiproces
Volgens die theorie kunnen we dus nieuwe gewoontes aanleren en ervoor kiezen om een gezonde levensstijl met minder stress na te streven. Je hoeft daarom nog niet al je routines om te gooien. Start met enkele kleine stappen, zoals:
- gezond eten
- dagelijks 2 liter water drinken
- elke dag 10 000 stappen zetten
- beter plannen en zo je tijd beheren
Deze nieuwe gewoontes aanleren is uiteraard niet vanzelfsprekend. Ze moeten groeien. En daarvoor heb je tijd nodig. Hoe meer je kiest voor de nieuwe gewoonte, hoe sterker ze wordt. Na een tijdje heb je een automatisme gecreëerd. Volhouden is dus de boodschap! Samen met het besef dat je altijd zelf de keuze hebt om te veranderen.
Wil je weten wat stressmanagement voor jou en/of je bedrijf kan betekenen? Neem dan gerust contact op voor een afspraak. Of download mijn gratis brochure.
Commentaires récents