Een leuke job is een absolute meerwaarde voor een goede levenskwaliteit. Want je besteedt het grootste deel van je dag op de werkvloer. Maar zelfs de tofste job is inspannend en kan stress veroorzaken. Van die inspanningen moet je regelmatig kunnen herstellen, anders riskeer je op termijn een burn-out. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig even de pauzeknop indrukt en vakantie neemt.
Want vakantie is een periode van herstel. Je geeft je lichaam en geest de kans om te rusten. Die herstelperiode is nodig om minder gestresseerd te zijn en aangenaam in de omgang te blijven. Het addertje onder het gras? Vakantie werkt alleen als je erin slaagt om je job helemaal los te laten. Schakel je stand-bymodus dus uit en laat je mailbox dicht als je vakantie hebt.
Hervallen in gewoontes
Slaag je erin om je werk los te laten? Dan keer je na je vakantie waarschijnlijk uitgerust en met veel minder stress terug naar de werkvloer. Je hebt frisse ideeën en zit boordevol energie om die uit te werken. Helaas is de kans groot dat je snel weer in je oude gewoontes hervalt en het zalige vakantiegevoel weer plaatsmaakt voor een hoge werkdruk, vergaderingen, takenlijstjes, deadlines en … stress.
Anders omgaan met stressmomenten
Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. De periode na je vakantie is het uitgelezen moment om eens even stil te staan bij je eigen gedrag. Ga op zoek naar patronen en ervaar wat je energie geeft en wat energie vreet. Zo voorkom je dat je jezelf voorbijloopt. Terugkeren op de werkvloer na een vakantie geeft je de kans om te kiezen om anders om te gaan met stressmomenten en zo op lange termijn aan burn-outpreventie te doen.
Vier stressfactoren
Mijn ervaring leert me dat er in een professionele context vier stressfactoren zijn die vaak terugkomen. Als je je vakantiegevoel wilt verlengen en duurzaam aan burn-outpreventie wilt doen, dan is het belangrijk dat je goed omgaat met:
- de voortdurende stroom aan e-mails en telefoons
- je workload
- de verwachtingen en eisen van klanten en collega’s
- je beschikbare tijd en je agendaplanning
Naast deze vier factoren is een heldere en gerichte communicatie van groot belang.
Begeleid naar verandering
Het is niet gemakkelijk om je gewoontes, je gedrag en de professionele eisen die je aan jezelf stelt te veranderen. Het goede nieuws? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je kunt je ook laten begeleiden door een ervaren stress- en burn-outcoach.
Alles in balans
Tot slot wil ik nog graag meegeven dat het belangrijk is voor je arbeids- en levensvreugde dat je ook na je vakantie leuke dingen blijft doen. Gun jezelf fijne momenten: een wandeling, een fietstocht, een boek lezen of eens helemaal niets doen … Zo blijft de balans tussen je werk en privéleven in evenwicht. Zeker als je een job hebt die past bij je ambities, verwachtingen, behoeften, vaardigheden en talenten.
Kortom: lifecoaching en loopbaanbegeleiding hebben dus ook hun plaats in stressmanagement en burn-outpreventie!
Ben je op zoek naar begeleiding om anders te leren omgaan met stressmomenten en gericht aan duurzame burn-outpreventie te doen? Neem dan gerust contact met mij op.
Commentaires récents