van job veranderen‘Ik wil van job veranderen.’ Elke keer dat iemand dat tijdens een loopbaanbegeleidingstraject tegen mij zegt – en geloof me, ik hoor het vaak 😉 – schakel ik in mijn waarom-modus. Want ik vind het heel belangrijk om precies te achterhalen waarom iemand van job wil veranderen.

Biedt het werk niet voldoende uitdagingen en worden de verwachtingen niet ingelost? Zijn er conflicten of te weinig doorgroeimogelijkheden? Of is het tijd om andere dromen na te streven? Als coach ga ik altijd op zoek naar de dieperliggende oorzaak en achterhaal ik de échte reden.
En daarbij heb ik zeker ook aandacht voor die typische valkuil: denken dat het gras zeker groener is aan de andere kant.

Jonge werknemers

De motivatie van jonge professionals om van job te veranderen? Ze willen ervaring opdoen, vaardigheden ontwikkelen en expertise opbouwen. En daar is helemaal niets mis mee. Ze zijn op zoek naar een job die bij hen past. Dan is het belangrijk om stil te staan bij interesses, waarden, normen en competenties. Ik merk dat jongeren heel gemakkelijk kunnen aangeven waarom ze ontevreden zijn. Maar vertellen wat ze dan precies wél willen, gaat heel wat moeilijker. En dan kan loopbaanbegeleiding hen tot inzichten brengen.

Korte en lange termijn

Loopbaanbegeleiding is een doordacht traject waarin we achterhalen wat er bij een werknemer op dat moment past en wat de ambities en doelen zijn op langere termijn. Concreet betekent dit dat we:

  • een loopbaantijdlijn opmaken en analyseren
  • op basis van die tijdlijn korte- en langetermijnverwachtingen scherpstellen
  • inzicht krijgen in talenten, competenties, loopbaanankers, waarden, interesses en beweegredenen
  • een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen voor de korte en lange termijn

Ervaren jobhoppers

Begeleid ik iemand die al meerdere carrièreswitches gemaakt heeft? Dan is de motivatievraag voor mij extra belangrijk. Een nieuwe job mag geen vlucht zijn of het resultaat van een impulsieve beslissing. Je leert ook uit moeilijke situaties. Echt ervaring opdoen duurt één tot twee jaar. Daar maak ik ervaren jobhoppers van bewust.

Positief effect

Veranderen van job moet in een langetermijnvisie passen. Elke switch die je maakt, moet een bewuste stap zijn in de richting van een doel. Dat doel is niet het belangrijkste, wel de weg ernaartoe. Het vraagt tijd en energie om te ontdekken wat je precies wilt. Maar het loont de moeite om erin te investeren. Want een job en een professionele omgeving die bij je passen, geven je energie en vergroten je engagement. En dat heeft niet alleen een positief effect op jou, je collega’s en je klanten, maar ook op je andere levensgebieden!

Overweeg je om van job te veranderen en wil je met loopbaanbegeleiding ontdekken welke job bij jou past? Neem dan gerust contact met mij op.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure