Deze eindejaarsperiode is synoniem aan gezellig samenzijn met vrienden en familie, maar ze is voor veel mensen ook een bezinningsmoment waarbij ze reflecteren over wat er het afgelopen jaar gebeurd is: vreugde en verdriet, ups en downs, successen en teleurstellingen, … Kortom: het leven zoals het is, met zijn goede en soms ook minder goede kanten. Dat zo’n reflectiemoment gepaard gaat met emotie, is dan ook niet zo vreemd. Gelukkig leer je er bijzonder veel uit!

 

Reflecteren = leren

Reflecteren betekent stilstaan bij je eigen leven: wat gaat goed? Wat loopt minder? Wat wil je behouden? Wat wil je bijsturen? Maar ook andere vragen borrelen op: is het dit nu? Hoe breng ik mijn leven in balans? Hoe kan ik mijn talenten ten volle benutten? Hoe leid ik het leven dat bij me past?

Reflectie zorgt voor een leer- en schakelmoment om je leven – het leven dat jij wilt – almaar meer vorm te geven. Maar vaak hebben twijfels en gewoontes je zodanig in hun greep, dat ze jou belemmeren om je hart te volgen, om je passie uit te oefenen, om je dromen na te jagen.

Misschien heb je er zelf ook al eens bij stilgestaan en weet je niet wat je met al die vragen moet? Coaching kan je helpen om het maximum uit je leven te halen. Het is een bewustwordingsproces waarin ik je graag begeleid.

Leven vanuit je eigen kracht

Stilstaan bij je leven biedt gegarandeerd nieuwe opportuniteiten. In de eerste plaats geeft het je de kans om meer rust te vinden in je leven. Vanuit die rust ontstaan dan weer nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden, plannen en uitdagingen. Zo heb je niet langer een bijrolletje in je eigen leven, maar ben je de hoofdrolspeler én regisseur, die het heft zelf in handen neemt. Deze attitude maakt je een gelukkiger mens. Je leeft meer vanuit je eigen kracht en creëert een verbinding tussen je hoofd, hart en buik. Die link zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt en oplossingen vindt voor moeilijkheden en uitdagingen.

Mijn tips voor een leven in balans

Om een gelukkig en vrij leven te leiden en om werk en privé in balans te houden, geef ik je graag enkele persoonlijke tips mee:

 1. Maak gezonde voedingskeuzes
  Goed hout doet een kachel branden, zeggen ze. En dat klopt ook helemaal voor jouw lichaam. Gezonde voeding betekent brandstof voor je interne motor waarop je dagelijkse functioneren gebaseerd is.
 1. Beweeg elke dag
  Beweging zorgt voor de aanmaak van endorfines in je lichaam. Dat stofje vermindert de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast krijg je van beweging rust in je hoofd en je lichaam.
 1. Streef naar een goede nachtrust
  In mijn vorige blog omschreef ik al het belang van een goede nachtrust. En het kan niet genoeg herhaald worden dat slaap essentieel is voor ons brein. Een goede nachtrust wast de afvalstoffen in ons lichaam weg, een proces dat overdag niet mogelijk is.
 1. Laat die gespannen boog maar even los
  We hebben al van kleins af aan geleerd om in de ‘doe-stand’ te leven, waardoor we verleerd zijn wat ontspanning is. Het spreekwoord ‘de boog kan niet altijd gespannen zijn’ lijkt misschien een torenhoog cliché, maar het klopt nog steeds. Daarom is het belangrijk om na een drukke dag te ontspannen.

  Vind je dat moeilijk? Dan kan deze oefening helpen: verplaats je aandacht van je hoofd naar je zintuigen. Dat gaat het best als je iets fysieks doet, zoals een wandeling of fietstocht maken. Stel jezelf ondertussen de volgende vragen: wat zie ik? Wat ruik ik? Wat hoor ik? Wat voel ik?

 1. Word regisseur van je eigen leven
  Leef autonoom en kies voor datgene wat je graag en goed doet. Om dat te kunnen, moet je jezelf centraal stellen en detecteren waaraan je behoefte hebt. Luister dus naar de signalen in je lichaam. Niemand weet beter wat goed voor je is dan jijzelf.

Wil je in 2018 je leven in eigen handen nemen? Lees meer over de verschillende coachingmogelijkheden van Cygnus Coaching en neem dan gerust contact op voor een afspraak.

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure