Herken je volgende symptomen?

Ervaar je dat je draaglast aanhoudend hoger is dan je draagkracht? Staat jouw
energiepeil constant in het rood? En beleef je zelfs geen plezier meer aan activiteiten die jouw batterijen anders in no time opladen?
Indien ja, dan is het de hoogste tijd om de pauzeknop in te drukken. Dit is een belangrijk moment om stil te staan en je draag- en veerkracht terug in balans te brengen.

 

Wat maakt net jou gevoelig voor een burn out?

Een aantal eigenschappen verhogen de kans op een burn out aanzienlijk. Eén ervan is een gevoelige persoonlijkheid: de zintuigen van deze personen lijken scherper ingesteld dan die van anderen. Dit type persoon absorbeert tal van gewaarwordingen uit de omgeving tot in het kleinste detail. Zowel positieve als negatieve signalen komen zeer hard binnen bij deze mensen. Ook personen met een te groot verantwoordelijkheidsgevoel maken meer kans om vroeg of laat een burn out te krijgen. Ze stellen het groepsbelang boven hun eigen belang en verliezen hierdoor zichzelf  uit het oog. Het zijn mensen die moeilijk grenzen stellen en moeite hebben om “neen” te zeggen. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel gaat vaak hand in hand met perfectionisme. Het is nooit goed genoeg. Ze leggen de lat erg hoog voor zichzelf. En dat vraagt enorm veel energie.

Wat kan je zelf doen?

Zit jij in de categorie dat je een verhoogde kans maakt op een burn out? Dan wil dat niet zeggen dat het effectief zover zal komen. Wees vooral alert voor de signalen en valkuilen. Ik geef je enkele nuttige en zinvolle tips om zelf aan de slag te gaan om een burn out te vermijden.

 1. Dagboek
  Hou een dagboek bij. Noteer dagelijks  wat jou energie geeft en waarvoor je dankbaar bent. Je zal in het begin merken dat het niet evident is. Maar daag jezelf uit om ieder dag een drietal dingen te noteren, hoe banaal ze ook lijken. Je traint jezelf om terug een positieve mindset te krijgen.
 2. Doe ieder dag iets leuk
  Las elke dag een momentje me-time  Doe iets  waar je plezier aan beleeft. Het is het ideale moment om op zoek te gaan naar een nieuwe hobby. Kies vooral voor een activiteit die bij je past en waar je ten volle van geniet. Schrijf je in voor die schilder- of kookcursus die je altijd al wilde volgen. Sluit je aan bij een sportclub. Wat je ook kiest, zorg dat je ernaar kan uitkijken en dat je je helemaal kan ontspannen.
 3. Kom buiten en trek de deuren even achter je dicht
  Ga een blokje om of trek de natuur in. Wie weet ontdek je leuke wandelpaden in jouw buurt. Er is niets zo heilzaam als wandelen in een bos en de frisse lucht op te snuiven. Wist je dat de monotone tred van je voetstappen tijdens een wandeling er na een 10-tal minuten al voor zorgt dat je hoofd tot rust komt? Elke vorm van beweging is sowieso goed om je hersenen te activeren en gelukshormonen door je lijf te laten stromen. Spreek eventueel af met een vriend(in).
 4. Maar vooral: adem!
  Maak er zeker een dagelijkse gewoonte van om gedurende een paar minuten ademhalingsoefeningen te doen. Je hebt er niets voor nodig, enkel een rustige plek. Ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Dit zal je kalmeren en zorgt voor rust. Let op dat je door je buik ademt. Tel bij de inademing langzaam tot vier en bij het uitademen tot vijf. Ervaar de rust die het je oplevert.

Een extra steun in de rug?

Merk je dat je toch extra ondersteuning nodig hebt om het evenwicht te behouden en/of terug te vinden, dan kan ik je helpen. Samen gaan wij op zoek naar duurzame preventie van burn out. Met een doelgerichte aanpak op basis van jouw wensen en noden gaan wij aan de slag!
Tijdens het traject krijg je een goed zicht in jouw energiegevers en -vreters. Ik reik je passende tools aan om terug de balans te vinden en je veerkrachtig te maken! Ben je op zoek naar de nodige ondersteuning, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met me op te nemen.

 

 

Wens je onze brochure te ontvangen rond aanpak burn-outpreventie en re-integratie?

Dank voor je interesse! Je gaat zo dadelijk een mail ontvangen met de link naar onze brochure